Eerder heb ik gevraagd of er mensen zijn die tegen betaling mijn films willen ontwikkelen
Dat is zo iets als vragen aan een ander om de afwas voor jou te doen. Er zijn maar weinigen die 't een leuk karweitje vinden, maar 't moet toch gedaan worden.
Daar in tegen zul je behoorlijk wat bereidheid treffen om je op gang te helpen.

Welk stopbad en fixeer zal weinig uitmaken. met fixeer zijn wat subtiele verschillen die sommigen van ons toch de moeite waard vinden, en dan ook zelf dat gaan samenstellen. Ik zelf koop gewoon kant en klaar, alleen nog verdunnen, van Amaloco.

't samenspel van belichting en ontwikkelen is WAAR HET OM GAAT . Zonder meer kunnen zeggen dat je als je op 250 asa belicht je niets aan de ontwikkeltijd hoeft te doen kan niet gezegd worden. Kennelijk heb je een gegronde reden om van de aanbevolen snelheid van 400 asa af te wijken. Waarom?
Grof,heel grof, gezegd bepaald de belichting de dekking van 't negatief. De ontwikkeling bepaald de gradatie EN de dekking.

Mijn advies is altijd begin te doen wat op de verpakking staat.
Als dan
A. De negatieven zijn goed af te drukken op gradatie 2 -2,5 ontwikkeltijd is goed
B. Ze kunnen alleen maar op < 2 goed afgedrukt worden, ontwikkeltijd is te lang. -> korter ontwikkelen + belichten op een lager asa getal
C. Ze kunnen alleen maar op gradatie > 2,5 afgedrukt worden, ontwikkeltijd is te kort -> langer ontwikkelen en op een hoger asa getal belichten
D. je negatieven te dun zijn -> langer belichten, lager asa getal
E. je negatieven zijn te zwaar -> korter belichten