Ik heb lang geleden het boek van Buschman gelezen en volgens mij heb ik daarin toen gelezen dat het voor goede doortekening van de zwarten het beste was om 400 asa te belichten op 250 en dan op de zwarten te meten. Vandaar mijn suggestie voor 250 asa. Maar misschien is mijn geheugen...

Ik ga kijken waar ik de spullen kan bestellen en dan ga ik aan de slag. Het boek van Buschman ga ik lenen, want ik zie net dat de bibliotheek het in de collectie heeft.
Er mankeert zo te lezen niets aan je geheugen maar wel aan de contest waarin je het plaatst. Het boek geeft aan dat je niet standaard elke 400 ISO film maar straffeloos op 250 ISO kunt zetten. Daarom is het testen van de emulsie die je gebruikt in combinatie met je camera (belichtingsmeter ingebouwd of los) ontwikkelaar, temperatuur en ontwikkelmethode zo belangrijk. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk; Ilford HP5+ (400 ISO) behoudt in mijn geval de volle ISO-waarde. Die belicht ik ook als 400 ISO, daarentegen FP4+ (125 ISO) belicht ik als 80 ISO. Maar dat is ook allemaal in het boek te lezen.