Quote Originally Posted by Marco B View Post
Met een biologie achtergrond kan ik hier nog aan toevoegen dat wat wij als "zichtbare kleur" ervaren, een hele beperkte visie op de waarnemingsbeleving van de "gekleurde" wereld om ons heen is. Veel dieren hebben een totaal ander visueel beeld dan het onze... Waar mensen de drie basiskleuren kunnen onderscheiden (R,G,B), en gevoelig zijn voor licht in het gebied van ca. 450 to 750 nm, ontbreekt bij sommige dieren het vermogen om 1 van deze kleuren waar te nemen (b.v. koeien). Daar tegenover staat dat andere dieren juist een fenomenaal vermogen hebben om ook andere delen van elektromagnetisch spectrum waar te nemen, b.v. UV en infrarood, en zelfs liniear en circulair gepolariseerd licht kunnen onderscheiden...

De wereld is voor die dieren een totaaaaaaaaal andere als die van ons! :o
Marco, het woord waarnemingsbeleving zou ik vervangen door waarnemen. Als de 'beleving' in het geding komt, dan komt de verwerking door de hersenen om de hoek kijken. Bij kleuren komen er aangeleerde, soms cultureel bepaalde factoren in het spel. Zo is, bijv. in de reclame, de werking van rood of blauw in onze westerse wereld anders dan in het verre oosten. De werking van het totaal zichtbaar spectrum (zwart-wit) op het gevoel, daarentegen, blijkt behoorlijk universeel. Ik vermoed dat dat komt omdat het op een natuurlijke manier is aangeleerd.
Kleur heeft een meer 'kunstmatige' achtergrond. Wat ook zijn handige kant heeft. Zo kan een firma zich herkenbaar maken door zijn kleurenpalet. Zo kun je goed een kodak film herkennen. Ik, persoonlijk, vind het geen pre als mensen zeggen: 'die foto is op die en die kodakfilm gemaakt'. Maar dat kan verschillend liggen; er zijn ook mensen die met een krokodilletje op hun T-shirt rondlopen.

Jed