Ik heb de lamp vervangen en hertest met Kentmere VC en met Ilford MG Cooltone.

De resultaten zijn grosso modo hetzelfde aan de uitersten.
Kentmere filter 0: 11 steps - graad 0
Kentmere filter 5: 7 steps - graad 2.5
Kentmer 200 Magenta: 7 steps -graad 2.5


Ilford filter 0: 14 steps - ISO graad -1
Ilford filter 5: 7 steps - ISO graad 2.5

De spreiding was wel gelijkmatiger, ik had bij de kentmere telkens 1 zwarte step meer bij één filter hoger , dus dmax schoof bij elke filter 1/2 stop op. Wit bleef steeds hetzelfde. Bij de ilford schoof wit tussen graad 0 en graad 5 1/2 stop op, dus ook niet zoveel verschil.

Conclusies:
- de multigrade kop lijkt in orde, ik heb hem er ook uitgehaald en het is typisch leica: simpel en degelijk: twee dichroische filters onder mekaar die door aan een knop te draaien opschuiven, zodat er steeds minder van de gele en steeds meer van de magenta voor het licht komt. Daar kan gewoon niet veel aan stuk gaan. 'k Heb er de kleurenkop opgezet voor filter 5 en dat gaf inderdaad geen enkel verschil.

- in het papier is er wel verschil, maar aan de zachte kant, niet zozeer aan de harde.

Ik denk dat ik nog de volgende dingen kan doen:
- de afdrukken doormeten om het densiteitsverschil van de lichtste en donkerste grijzen met de aanliggende steps te meten. het lijkt op zicht dat die in de kromming van de curve zitten en dus kan ik evt de waarden nog iets bijstellen.
- opnieuw testen met een 30 of 40 step wedge, om nauwkeuriger te meten.
- een andere ontwikkelaar uitproberen
- eens kijken wat toning doet.

Of misschien moet ik die cijfertjes maar wat relativeren en eens voluit gaan met een paar heel zachte negatieven en kijken of ik daar mooie prints van kan maken...dan is er uiteindelijk niets aan het handje......