Quote Originally Posted by alex.slaets@adeo.be View Post
@Jed: ik ben het met je eens dat de negatiefkwaliteit eerst komt, en dat gradatie geen middel mag zijn om dat te verwaarlozen. maar anderzijds wil ik wel de grenzen van het papier leren kennen om de afdruk zo te maken als ik wil dat hij overkomt. het oog compenseert veel beter contrastverschillen dan film en papier.
Ik, zeker als fysicus, vind het prachtig als je de grenzen van het papier aftast. Maar de stelling dat het oog contrastverschillen zou compenseren, kan ik niet onderschrijven. Dat is nu juist wat het oog niet doet. Het oog omvat steeds omstreeks 7 stops helderheidsverschil. Het oog compenseert op helderheden; het oog compenseert niet op de verschillen in helderheid. Dat is het vaste uitgangspunt. Daar richt je je negatiefweergave op. En in zwart-wit kun je die helderheids-range zonder meer omvatten, als je dat wilt. Daar is het negatiefmateriaal op gemaakt. Je gebruikt dan de volledige densiteits range van het negatief. Je gooit geen beschikbare informatie weg. Vanuit deze negatiefweergave kun je dan gaan drukken. En dan heb je slechts kleine aanpassingen nodig.
Bedenk, dat als je in de eerste stap van het fotografisch proces informatie weggooit, je die nooit meer terugkrijgt. (Dat geldt niet alleen in het fotografisch proces, maar in zovele processen).

Jed