Quote Originally Posted by hka View Post
Toch blijft het zorgelijk als je met een stepwedge de ISO tests uitvoerd en merkt dat je een bepaalde waarde niet haalt. We hebben al diverse mogelijkheden daarvoor besproken zoals; papier, chemie, filters, vergroter, lens en nog een paar dacht ik. Dat je in theoretische zin de gradatie nét niet haalt is geen onoverkomelijke maar als je er zoals hier er bijna 2˝ tekort komt is merkwaardig. Ik zou ook willen weten wat de oorzaak hiervan is voordat ik verder ga. Die mooie negatieven moeten dan maar even wachten om ze nog mooier te krijgen op papier.
Ik heb dat soort problemen al vaker gezien. Omdat we het hier op deze site neerschrijven, manifesteert het probleem zich duidelijk. Je wil de oorzaak van een probleem opsporen, en dat is niet zo makkelijk als er vele factoren zijn. Bovendien moet je de beperkingen van een procedure onderkennen.
Om te voorkomen dat je je verliest in allerlei test-toestanden voordat er een probleem is, adviseer ik om te gaan fotograferen en dan te testen als de noodzaak ervoor bestaat.
Aan de andere kant kun je ook gedreven worden door een onbeantwoorde vraag. Jouw vraag is hier: 'hoe zit het met de 2,5 stop op dat papier?' Vroeger legden we dan een transparante grijstrap (kodak verkocht die) op het papier en belichtte het met een bureaulamp of zo iets Het was een contactdruk van een transparante grijstrap. Nu zou je hetzelfde kunnen doen door te contacten met een vergroter met gefilterd licht. De transparante grijstrap zal nu niet meer in de handel zijn; maar als je beschikt over een densitometer, kun je de calibratie van de transparante grijstrap zelf uitvoeren.

Jed