[QUOTE=alex.slaets@adeo.be;609585]Jed,

Hoe kom je er zonder het gebruik van een stepwedge dan achter dat je eigenlijk met afgebleekte filters of een half-kapotte lamp, of met half-kapot papier aan het werken bent, als dat het eerste materiaal is dat je in je handen krijgt ? Na een ampere 6 maanden "analoog" heb ik nog niets om mee te vergelijken.....

Het is heel juist om het resultaat visueel te kiezen. Maar daar gaat het me niet om.

Waar ik wil achterkomen is of ik met mijn combinatie van materiaal ongeveer in de buurt kom van het hoogste contrast, de hoogste gradatie, die het papier toelaat. En dan gaat het niet over 5 of 10 %, maar om zware afwijkingen. Als ik nog nooit een afdruk of gradatie 5 gezien heb, hoe kan ik dat dan visueel beoordelen ?

Wat Steve Anchell in zijn boek beschrijft is een methode, met exact de stepwedge die ik gebruikte, om de gradatie die je haalt met een bepaalde filter, min of meer te gaan meten. Ook in andere handboeken wordt de stepwedge gebruikt om te calibreren.

Hier worden twee problemen aangeroerd:
Het eerste is: hoe te werk gaan als je van 'nul' uitgaat. Dus hoe pak ik een ander aan om op weg te komen ( en dan kapot materiaal tegen te komen).
Het tweede is: nieuwsgierigheid naar de grenzen van het materiaal.

Het antwoord op de eerste vraag is een handleiding op te stellen, die is afgestemd op de huidige situatie met het fotografisch materiaal. Ik zeg 'opstellen', omdat mij een dergelijke handleiding niet bekend is. Wel zijn er vele verhalen, die echter niet samen hoeven te hangen. Zo schijnt Steve Anchell wat over de stepwedge geschreven te hebben. Maar wat hij geschreven heeft is niet in lijn met de specificaties van Stouffer. Bovendien is de calibratie bedoeld voor reproductie-camerawerk.

Het opstellen van een handleiding is geen activiteit voor een achternamiddag. Daar moet over nagedacht worden.
Als ik jou was zou ik beginnen in de veronderstelling dat je spullen niet kapot zijn. Als je vastloopt, dan kun je bekijken wat er aan de hand is.
En wat betreft je opmerking: ik heb niets om mee te vergelijken. Daar kan ik alleen maar op zeggen:'laat je resultaten op een kroegmeeting zien' en je krijgt commentaar in technische en aesthetische zin. En als je er dan nog niet uitkomt, kunnen we een praktijkdag organiseren. Zo heeft Fred een mooie doka-ruimte. Wie weet lopen er meer mensen rond met vragen, zoals jij die hebt.

Jed