@robbedoes
Extra staafje?? volgens mij is dat het roer staafje, je weet wel, een staafje dat je boven in het gaatje van de tank kan steken en dan kan je de spoel waar de films aan hangen draaien. Mijn beide tanks hebben er een en ik gebruik het graag. Ook al zijn er dan beweringen dat de buitenste negatieven (die het dichtste bij de tank-buitenkant) meer bewegen en dus meer ontwikkelen dan de binneste negatieven (die het kortste bij de spoel) Maar daar heb ik nog niks van gemerkt.
Rare ring? Da's volgens mij de ring waarmee je een filmspoel vast zet op de spoel. Om te vermijden dat de filmspoel naar boven zou schuiven (als je bv maar 1 spoel in een tank voor 2 spoelen steekt, of zelfs met 2 spoelen bewegen ze op en neer) Maar dat los ik op door met de tank een goeie klop op een tafel te geven, persoonlijk leg ik er een muismatje onder. Door de schok komen eventuele luchtbellen los van de film en schuiven de spoelen naar beneden.
@de rest :-) Nog een voorbeeld van film test vind je op http://www.halfhill.com/speed1.html en deel 2 op http://www.halfhill.com/speed2.html hoe bepaal je de juiste ISO speed voor je film.
Dat ga ik een van de volgende eens proberen want tot nog toe zet ik mij tri-x 400 gewoon op 400… volgens vele moet je hem lager gebruiken.
Groetjes,

Tom