Het intesten van de film/ontwikkelaar/tijd combinatie kun je met weinig filmverbruik als volgt uitvoeren.
Maak een aantal opnamen van een egaal verlicht stuk wit of licht karton op Zone II. Dus het karton meten en dan het diaframa 3 stoppen dichtdraaien.
Opname 1 op de standaardwaarde van de film aangegeven op het doosje bijv. Ilford FP4+ is 125 ISO,
vervolgens opn. 2 op 100 ISO,
opn. 3 op 80 ISO en
opn. 4 op 64 ISO.
Op hetzelfde strookje maak je ook enkele opnamen op Zone VII, dus hierbij draai je het diafragma 2 stoppen verder open dan de gemeten Zone V waarde.
Opname 1 op 125 ISO,
Opname 2 op 64 ISO.
Knip de film na opname 7 door midden en ontwikkel dit in je tankje met de standaard aangegeven tijd voor deze film en ontwikkelaar.

Zet de vergroter op de juiste hoogte waarvan je SAT weet.
Leg de strookjes film met Zone II in de vergroter en belicht en strookje papier. Het strookje dat nog net een klein onderscheid maakt tussen het maximale zwart en je Zone II belichting is goed. Stel dat het 80 ISO proefje van opname 3 is. Je weet dan dat 80 ISO je nieuwe Exposure Index (EI) is.
Kijken we nu naar de strookjes met Zone VII belichtingen dan doen we hetzelfde. Maak ook hiervan een proefdrukje met dezelfde SAT afdruktijd.
Hierbij is het belangrijk dat het strookje nog net iets grijs toont ten opzichte van het witte onbelichte papier zgn "off white".
Ziet het strookje belicht met 80 ISO er iets te donker uit dan heb je te kort ontwikkeld. Is dit strookje te licht en zie je totaal geen spoor van enig verkleuring naar grijs dan heb je te lang ontwikkeld. Afhankelijk van te licht of te donker stel je dan de ontwikkeltijd bij. Begin voor korter ontwikkelen te denken aan zo'n 10 15% en bij langer 20 25%.
Neem nu de andere helft van de nog niet belichte film en schiet nog een paar opnamen zoals boven beschreven om een finale test te doen.
Ga nooit 2 variabelen veranderen anders raak je de weg kwijt.
Samenvattend eerst de EI vaststellen en dan Zone VII door middel van het langer of korter ontwikkelen vinden. Kost nauwelijks n film en een paar ontwikkelgangen en tijd. Maar dat is de lol...