In mijn (nog beperkte) ervaring is het als je (terug) begint vooral zaak om veel af te drukken en uit te proberen. Ik zou daarom glanzend RC multigrade papier nemen dat niet te duur is. Ik heb Kentmere in verschillende formate 10x15, 13x18 en 24x30 liggen daarvoor.

De 10x15 wordt vooral gebruikt voor teststrookjes, de 13x18 voor testprints en de 24x30 voor vergrotingen en contactbladen.

Ander papier geeft inderdaad subtiele, maar duidelijk zichtbare verschillen, maar verwacht niet dat een matig resultaat op bv Kentmere plots heel goed wordt op een ander papier.

De belichtingstijden zijn NIET overdraagbaar van het ene papier naar het andere. De gradaties min of meer, behalve de extremen. Je moet het afdrukproces (gradaties, tijden, tegenhouden, doordrukken) telkens fijnregelen voor het papier en het formaat waar je het eindresultaat op wil. Vorige (proef-) afdrukken op ander papier geven je natuurlijk al wel inzicht over het negatief. Als je een bepaalde zone moet tegenhouden op het ene papier, zal je dat op het andere ook moeten doen.

Je kan dan overwegen om telkens als je afdrukken moet maken die échte blijvers zijn je papiervoorraad onder de loupe te nemen.

Is het een foto die vlijmscherp moet zien of net iets zachter -> glans -> mat ?
Spreekt er een warme emotie of is het koel zwart-wit -> warmtone -> cooltone ?

Koop dan telkens niet te veel.