Een tijdje uitgetest als evaluatielicht in de DOKA (had in in een ander draadje vernoemd) maar die lamp is veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel te helder. Wanneer ik de gedroogde prints onder mijn tentoonstellingslicht evalueer, moet ik zeggen dat ze veel te donker zijn. De melding van Harry (hka) dat een 25 Watt peertje op een meter afstand voldoende is voor evaluatie van een natte print in de DOKA (hou rekening met de dry-down), zal ik moeten onderschrijven.
De kleurtemperatuur van deze lamp is wel OK. Ik gebruik er een aantal om stillevens mee te uit te lichten en zowel kleur als ZW komen er zeer goed uit. (vergeet wel de reciprociteit van de film niet)

Ik ga nu op zoek om die lamp wat te dimmen voor gebruik als evaluatielicht, een bol erover ofzo...


Met het oog op het mogelijks verdwijnen van de klassieke peer-verlichting, heb ik wel goed nieuws!

Langs de andere kant, heb ik geen enkel probleem met mijn nieuwe DOKA roodverlichting, die ik al een maand of 2 gebruik met Ilford bariet warmtone en cooltone (RC gaat ook zonder probleem voor mijn proefjes):
- Gamma of een andere zelfbouwmarkt
- setje van 10 spatwaterbestendige LED-lampjes (tuinverlichting), annex stroomvoorziening en kabeltjes. Witte LEDs zijn OK.
- ieder lampje telt 3 LEDs, ik heb ze 2 aan 2 gemonteerd in een zwarte behuizing
- over de behuizing heb ik een dubbele laag roodfilter aangebracht, goed afgeplakt tegen lichtlekken. Deze 'filter' is verkrijgbaar in de betere kunstenaarsshop (bv. Schleiper in Belgie), onder de vorm van gekleurde transparant (ong. 300g/m2)

Deze (voor mij toch) nieuwe DOKA verlichting werkt zonder problemen. Geen sluier, geen verminderd contrast.
Het verschil met een klassieke peer is wel groot. Het licht van de LEDs is monder diffuus, maar heeft wel het voordeel dat je de lichtstraal iet of wat kan richten: weg van het vergroter bord, weg van de ontwikkelschaal...

Groeten,
Geert