Quote Originally Posted by hka View Post
Allereerst bereik je door het zelf te maken dat je wel consistentie hebt. Het precieze effect van HQ in de ontwikkelaar is me niet bekend en vind ik ook niet zo relevant. Wel is bekend dat HQ snelle uitputting van de ontwikkelaar voorkomt. Bij een one-shot ontwikkeling is dat van een mindere importantie. Wat mij vooral verbaasde, nadat ik deze formulering ging gebruiken, dat de resultaten t.o.v. ID-11 gelijkwaardig bleken te zijn. Als de ontwikkelaar goed is voor kleinbeeld dan zal die ook goed zijn voor midden- cq grootformaat. Het afnemende kontrast verhaal heeft wel een zekere grond omdat bij rotatieontwikkeling het kontrast nogal eens ongewenst wil toenemen. Zeker bij bepaalde ontwikkelaars waarbij de hoge lichten totaal blokkeren. Je gaat daar dus je ontwikkeling op aanpassen. Dit lost dat probleem nooit helemaal op en wellicht vind ik daarom deze combi zonder HQ wel het meest geschikt voor mij.
Dat de hydrochinon maakt dat de ontwikkelaar minder snel is uitgeput, is te verklaren uit het feit dat de hydrochinon de verbruikte metol als het ware regenereert. Uiteraard speelt dit in een one-shot ontwikkeling geen rol.
Dat het resultaat van de D 76 H vergelijkbaar is als de ID-11 is mogelijk. We weten van geen van beide fabrieksontwikkelaars wat er in zit. Gezien de inconsistentie van het kodak product verwacht ik dat er hydrochinon in zit. ( overigens spreek ik over een situatie van jaren terug).
De conclusie dat een ontwikkelaar voor kleinbeeld ook goed is voor de grotere formaten lijkt mij een uitspraak die anders geformuleerd zou moeten worden. Ik zou het zo zeggen: Een ontwikkelaar die voor kleinbeeld goed is, hoeft niet optimaal te zijn voor grotere formaten. De kans dat D76 voor grotere formaten optimaal is, is zelfs klein. Zo eis je van de D 76 een kleine korrel tbv kleinbeeld, en er zijn totaal andere eisen wat betreft contrastoverdracht (beeldkwaliteit) bij kleinbeeld dan bij de grotere formaten. Bij de grotere formaten heb je veel meer vrijheden in de keuze van je ontwikkelaar ( en film), en dat moet je benutten.
De D 76 is op de markt gekomen als een noodzaak omdat de Leica op de makt kwam. Maar dat betekent niet dat D 76 dan ook voor alles gebruikt moet worden, waar ook mooie alternatieven voor bestaan.

Jed