Jed, wat versta je onder "falsificaten"? Bedoel je inktjet prints die eruit zien en verkocht worden als bariet of Pt/Pd of een ander analoog proces? Ja, het kan wel eens moeilijk zijn om het onderscheid te maken. Omdat b.v. Pt/Pd net als inktjet rechtstreeks op het kale papier wordt aangebracht, dus zonder een emulsie.

En dat nieuwe zogenaamde "inkjet-bariet" maakt het er voor de gewone mens ook niet makkelijker op. In het nieuwe Mediamuseum in Hilversum heb ik zo recent een tentoonstelling van twee fotografen gezien, onder andere Sasja de Boer, die op dat nieuwe papier waren geprint. Zo op het eerste oog, en zeker voor de leek, lijkt dat inderdaad wel sterk op glanzend bariet. Voor mij, mede omdat ik tevens weet hoe ontzettend veel werk er in dergelijke prints zit en er meer dan 200 stuks hingen, wat praktisch gezien al nauwelijks doenlijk is, was het onderscheid wel duidelijk, maar de leek?? Het verraadde zich uiteindelijk vooral door een toch zichtbare verticale "banding" door een niet geheel goed functionerende inktjetprinter.

Speciaal die Z/W prints zijn moeilijk te onderscheiden (in ieder geval bij EPSON), omdat de Z/W prints aanzienlijk scherper en beter van kwaliteit zijn dan kleuren. Bij kleuren verraadt een inktjet zich ook vaak door grovere stippels in zeer lichte kleurtinten (b.v. geel / roze), die je in een analoge print niet snel zult zien.