Quote Originally Posted by Robbedoes View Post
Afgelopen zaterdag heb ik van Jaap een Nova processor overgenomen. Omdat hij er al heel lang niet meer mee werkte kon Jaap me niet veel over het apparaat vertellen. Is er misschien iemand anders die ervaringen heeft met een Nova? Ik wil graag weten hoe ik hem goed schoon kan maken en hoe je er het beste mee kan werken (agitatie etc.)
Ik ben zelf zeer tevreden met mijn Nova. Je bent gelijk start klaar, je chemie blijft lang goed (wel een extra bedekking op je sleuven leggen, bv huishoud folie of zo, de originele buisjes sluiten niet goed af). Heb je het model met verwarmde sleuven? Erg praktisch in de winter!

Mbt tot schoonmaken: er zijn een aantal mogelijkheden. Gewoon warm water en een dunne borstel, water en een scheut chloor, overnacht laten staan in water met een aantal bruistabletten voor gebit reiniging, tot zeer agressief met kalium dichromaat (doe maar niet, te giftig/carcinogeen). Mijn Nova was met kleuren chemie gebruikt,de ontwikkelsleuf was helemaal zwart, nu iets minder zwart. Ik nam aan dat als het "vuil" zo vast zat er geen probleem met ontwikkelen zou moeten zijn, en totnutoe heb ik ook geen problemen.

Ik neem aan dat je ook de speciale Nova klemmen hebt om het papier vast te houden, ontwikkelen gaat simpel: klem de klem op de boven rand van het papier, laat het vel er soepel en vlot in de sleuf glijden, en beweeg het papier op ene neer door zeg tot 1/3 eruit te trekken en weer te laten zakken. Dit hoef je niet continu te doen, wel regelmatig, aan het begin wat meer, je komt er wel achter. Als je helemaal niet beweegt kan je het "wafel patroon" van de sleuf wand op je papier krijgen.

Veel plezier met je Nova,


Mvgr,

Cor