Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Dit is gedeeltelijk een retorische vraag. Maar toch kan dit een boeiende draad opleveren.

Deze draad heb ik gestart om een telkens in andere draden verstopt thema zijn eigen plek te geven. We kunnen dan een overzicht maken van ideeŽn en inzichten die binnen de groep verworven zijn, met elkaar delen, en doordat het hopelijk allemaal in deze ene draad gebundeld blijft is het ook nog eens makkelijk later terug te vinden.
Dus hoe kom ik tot een sluitertijd/diafragma keuze die een optimaal negatief op levert, en waarom en hoe moet de ontwikkel methode daar bij aansluiten.
Ik zou retorisch willen reageren: de juist belichting. Het negatief is voor mij een middel om tot een beeld te komen dat uitdrukt wat ik te zeggen heb - en dan hoeft een zo groot mogelijke hoeveelheid informatie niet altijd de juiste weg te zijn. Om dat beeld te bereiken zijn voor mij alle middelen toegestaan, van de keuze van belichting en ontwikkeling, via het gebruikte filmmateriaal, de lens en het formaat tot de vele varianten die mogelijk zijn bij het afdrukken. Het beheersen van de techniek is voor mij alleen belangrijk als middel tot een doel en die zin secundair.

Huub