Om Barry Thornton nog eens te citeren: een optimaal negatief wordt bereikt door 'belichting en ontwikkeling'. Techniek is hier belangrijk, maar het gevoel niet minder. En dat gevoel is verschillend van persoon tot persoon.
Het is daarom heel moeilijk om zonder voorbeeld foto duidelijk te maken waar je het over hebt.
Nu wil het toeval dat ik op de excursie naar Griethausen vorige zaterdag een nieuw type film (fomapan 200) mee had genomen en de opnamen vormen een onderdeel van het ijken van deze film op basis van die opnamen bij Griethausen. [De film die ik voorheen gebruikte, fortepan 200, is niet meer in produktie]
Ik zou de ijkingsprocedure kunnen uitleggen en de opnamen bij Griethausen als illustratiemateriaal kunnen gebruiken. Op die manier begrijp je beter wat ik met een bepaalde beeldkwaliteit bedoel. Ik geloof niet dat je dit onderwerp goed zonder illustratie kunt benaderen. Beeldkwaliteit is niet te omschrijven; dat moet je zien. Je moet je onder die uitleg geen lang verhaal voorstellen (zeg 20 minuten) maar de illustratie met fotos is essentieel.
Ik weet niet of hier belangstelling voor bestaat en wanneer zoiets zou moeten plaats vinden. In ieder geval ben ik binnen enkele dagen weer op foto-pad en zul je enige tijd niets van mij horen.

Het kodak document is volgens mij via Amazon (US) te verkrijgen.

Jed