Quote Originally Posted by argentic
Als je het onder de vergroter wilt doen, moet je eerst met een 360' panoramakop een serie negatieven maken die elkaar precies evenveel overlappen.
Wat voornamelijk van belang is met een 360 graden panorama is dat je niet ronddraait om het statief of handmatig om je eigen as, maar OM HET BRANDPUNT VAN DE LENS. Je kunt daartoe ook zelf een panoramakop maken.

Ook vind je op photocrack een algemeen verhaaltje over panorama's, hoewel dit minder op analoge fotografie is gericht.

Over het algemeen worden de negatieven eerst gedigitaliseerd. De foto's die je hebt zijn het beste te vergelijken is met een mercator-projectie. Je weet wel, zo'n uitgevouwen wereldbol. Net als op een wereldkaart. Rond de evenaar zijn de oppervlakten van de landen in werkelijkheid veel groter. Rond de polen zijn de oppervlakten weer veel kleiner.
Softwarematig kan je van je foto's delen van een bol van maken en die aan elkaar naaien tot een hele bol en dan weer uitvouwen tot een rechthoek. Dat is onder de vergroter erg moeilijk.

Maar er zijn al voorbeelden van panorama's van meer dan anderhalve eeuw geleden. Bijvoorbeeld een blik op de haven van San Fransisco uit 1851, gemaakt met vijf daguerreotype platen.


Maar dat kan je natuurlijk veel mooier. Zo heeft Mesdag (Ja, ja, die van het Panorama...) in Scheveningen prachtige foto's genomen. Open deuren: zonder statief kan je maar beter geen panorama maken. Hoe groter de groothoek, hoe minder foto's nodig, dus minder werk achteraf en hoe meer er boven en onder op staat...