Er is mij nog niet alles duidelijk Gilbert,
Die 2 zwarte kartonnetjes op het glas plaatje vlak onder de lens, die zijn dus om het te projecteren beeld te kaderen? ik heb in mijn durst L900 onder het negatief 4 schuifjes zitten om te kaderen. kan ik daar dan het zelfde mee doen? die geven een onscherpe kadering dus geen harde randen. of begrijp ik er nu helemaal niets van?

Jan, dat van dat statief is een goede tip, dat ga ik zeker proberen. ik wil natuurlijk een zo natuurgertouwe afdruk creŽren.

Ik heb deze vraag ook gesteld aan iemand die een presentatie gaf mijn fotoclub over zijn montage foto's die hij maakte in de doka.
hij schreef dit in zijn email aan mij:

Hallo Daniel,

Ik heb geen ervaring met het maken van Panoramafoto's maar ik denk dat het 'naadloos' afdrukken van 2 of meer foto's het probleem is. Je kan wel het papier verschuiven (langs bv. vastgeplakte liniaal) maar je krijgt het nooit 100% strak tegen elkaar belicht. Bovendien als je de eerste opname bv. 10 sec. belichting geeft en de 2e ook dan zal de eerste toch donkerder zijn (de belichting werkt namelijk al door in het papier ook al is het nog niet ontwikkeld). Kortom, het lijkt mij erg lastig en ik heb er geen passend antwoord voor...

Toch succes!

Ik ga in ieder geval opzoek naar een stevig statief die ik aan ga passen.
dan ga ik gewoon proberen. Als het niet lukt moet ik met tegen zin gaan scannen.

de vol houder wint meestal. alvast bedankt voor jullie reacties.