Scherptediepte is een begrip dat verankerd ligt in een formule met de hyperfocale afstand en het brandpunt als variabelen. Binnen dit gebied verandert de scherpte ten opzichte van het instelvlak zo weinig dat het acceptabel wordt geacht uit scherpte-oogpunt. Voor kleinbeeld wordt 0,03 mm genomen.
Een groter negatiefformaat vraagt veelal om grotere brandpunten en hyperfocale afstanden en dit maakt dat de scherptediepte kleiner wordt het scherpte verloop meer gedefinieerd wordt.

Maar zo simpel is dit niet. Het scherptebegrip is verlaten en is deel uit gaan maken van de beeld kwaliteit. En hier komen de objectieve en subjectieve factoren om de hoek. Om de beeldkwaliteit in de greep te krijgen is de Modulation Transfer Function (MTF) ingevoerd. Om die reden geven de fabrikanten de MTF van objectieven en films. En, in de praktiojk wordt ook wel de door Kodak ingevoerde Subjective Quality Factor gebruikt.
Al eerder heb ik in dit forum aangegeven dat ik ieder deze materie aanbeveel, maar ieder zal het voor zichzelf moeten doorvorsen vanwege de subjectieve aspecten. De fabrikanten geven hun MTF gegevens niet voor niets.

Omdat de MTF de situatie in het hyperfocale vlak beschrijft, komt het scherptedieptebegrip er als 'extra' overheen.

Jed