Quote Originally Posted by Peter de Groot View Post
Ik ben nog op zoek naar 4x5 polaroid en een 4x5 polaroid houder. Als iemand nog wat heeft liggen en het staat niet op marktplaats...
Welkom!

Er is nog een restvoorraad van Polaroid te koop hier en daar, en de Polaroid fabriek in Enschede die nu gesloten is, heeft de afgelopen maanden topproductie gedraaid om een voorraad voor ongeveer 1-2 jaar aan te leggen, maar ik raad je toch af om nu in Polaroid te stappen.

Binnenkort is het voorbij, en bovendien zijn zeker de losse, niet pack-film, sheets zeeeeer duur. Beter is het om een Fuji PA-45 holder aan te schaffen en daarbij Fuji instant 4x5 pack film (Fuji kent alleen pack-film met 10 sheets in 1 pack, geen individuele sheets zoals Polaroid). Dat is ook nog eens veel goedkoper dan die Polaroid, en de kwaliteit is zeer goed.

Voor zo'n Fuji PA-45 holder kun je terecht op de Japanse Webshop "Megaperls" die door Dirk (hier op APUG actief als "Dirksan") wordt gerund:

http://www.unicircuits.com/shop/

De Fuji PA-45 houder vind je onder Photo-Accessories:
http://www.unicircuits.com/shop/index.php?cPath=22

Voor ZW film kun je dan de volgende gebruiken (let op!, er moet dus "45" in de typeaanduiding voorkomen, anders heb je geen echte 4x5, maar kleinere, min of meer MF formaat film):

- Instant B/W Film FP-100B45 Super (100 Iso)
- Instant B/W Film FP-500B45 Super Speedy (500 Iso)
- Instant B/W Film FP-3000B45 Super (3000 Iso)

Voor kleur:
- Instant Color Film FP-100C45 (100 Iso)

De ZW films zijn helaas niet in NL verkrijgbaar, voor zover ik weet. De 4x5 kleur packfilm zie je wel zo nu en dan. De film zul je dus rechtstreeks in Japan moeten bestellen, maar Dirk heeft mij in ieder geval goed en snel geholpen. De verzendkosten vielen ook reuze mee (iets van 13 euro, vergelijk dat met sommige andere shops vanuit de US die soms wel 35 eure rekenen).

Voor een handleiding voor die PA-45 pack film holder, zie mijn thread hier:

http://www.apug.org/forums/forum37/5...lm-holder.html