@Spijker,

ik heb de ijking uitgevoerd en het is eigenlijk makkelijker dan dat je de handleiding leest, echt wel. ik merk dat ik vooral bij de hoge gradaties nog iets moet aanpassen maar omdat ik die weinig gebruik (grad 4-5) laat ik het nu maar zo.
Maar voor de rest werkt hij vlot, twee uiterste punten meten (doortekend wit en doortekend zwart) dan contrast en/of tijd aanpassen met 4 knopjes (poepsimpel) je ziet de veranderingen op de grijsschaal en je kan je al een idee vormen. En dan is het maar gewoon afdrukken.
Ook kan je er snel een trapje mee maken met verschillen naar keuze, van 1/4 stop tot 1/12 (dacht ik). Dat durf ik ook wel eens te gebruiken, meestal op 1/4 of 1/6 stop.
Proefstrookjes zijn een pak geminderd (maar nog niet afgeschreven hoor) en de eerste afdruk na doormeten is niet altijd "AF" maar zeker goed.
Het enige dat ik soms wat gedoe vind en soms vergeet :-/ is dat je in wil licht meet en daarna de filters draai tot de gewenste gradatie. Maar met losse filters werken is voor mij ook niet ideaal omdat ik dan heel de negatiefhouder er moet uithalen en risico loop op een verschoven negatief of beschadeging van het negatief. Dus het draaien van de filters neem ik er maar bij en de af en toe foute meting (meten met filters aan) is ook snel herdaan.
Voor mij (weinig tijd wegens 2 kindjes en werk) is hij zijn geld al waard geweest. Ik druk meer fotoos af op een avond.
Groetjes,
Tom