Leve digitale fotografie !

Want hoe meer mensen overstappen op digitaal, hoe waardevoller mijn handgemaakte, unieke, gesigneerde en archiefvaste barietafdrukken zullen worden. Ik zie elk jaar de prijzen van originele afdrukken op beurzen stijgen. Soms zelfs van jaar tot jaar verdubbelen. De meeste van die afdrukken zijn inhoudelijk bepaald geen hoogstandjes, en ook niet van beroemde fotografen.

Ik kan niet meer meemaken wat mijn kleinkinderen over honderd jaar voor opa's middelmatige maar originele afdrukken kunnen krijgen, maar ik durf er iets op te verwedden dat het een heleboel meer zal zijn dan voor verbleekte inktjetprintjes. En welke beroepsfotograaf kan tegenwoordig nog bariet afdrukken? Ik ken er geen meer. Om over alternatieve procédés maar helemaal te zwijgen.

Deze week heb ik een portretsessie verkocht op bariet. De koopster was helemaal onder de indruk van de driedimensionaliteit die bariet had in vergelijking met wat ze van RC en inktjet gewend was. En toen ze bovendien op de rekening zag dat zolang ik leef, de afdruk gratis vervangen wordt indien hij fabricagefouten vertoont, viel ze helemaal van haar stoel. Vrienden van haar hadden een jaar geleden voor honderden euro's bij een beroepsfotograaf een familieportret laten maken. Dat hing nu al blauw te worden aan de muur.

Hoe meer mensen digitaal gaan, hoe exclusiever mijn barietafdrukken worden. En misschien wordt het tijd dat ik me eens in albumen, gomdruk of cyanotype ga verdiepen.

G.