Hoi,

Na het bekijken van veel websites met zw afdrukken : Hoe ethisch is het om voor een afdruk veel, heel veel geld te vragen? Men vraagt al gauw enkele honderden euro's een voor z.g.n. fine-art print, maar zijn ze dat wel waard?

Wat je koopt is zeker niet uniek, met het grootste gemak worden duplicaten vervaardigt, daar kan het niet aan liggen, dat zou dus juist een laag bedrag tot gevolg moeten hebben omdat de vaste kosten over veel duplicaten verdeeld kan worden.

Limited editions/artists proof: een kunstgreep van de handel, een beetje gekopieerd van o.a. etsers/drukkers waar er daadwerkelijk wel slijtage is en werkelijk slechts een beperkt aantal afgedrukt kunnen worden.

Kostprijs + marge is het vermoedelijk ook niet, wat je meeneemt in de kostprijsberekening kan wel behoorlijk fluktuaties laten zien: alleen papier en chemie of ook de afschrijving van apparatuur, reis en verblijfskosten, etc etc. Ik vermoed dat laatste niet, dat is hooguit van belang als je het bedrijfsmatig doet en ik vermoed dat veel van de fine-art printers liefhebbers zijn en niet bedrijfsmatig te werk gaan.

Het onderwerp op foto? zelden denk ik en als dat al zo is wordt het teniet gedaan door het feit dat je makkelijk duplicaten kan maken.

Het vakmanschap waarmee de afdruk gemaakt is? dat is in mijn ogen niet onderscheidend maar slechts een minimum eis die je mag verwachten (achief vast).

Ik zie vaak mooie dingen, afdrukken die ik wel zou willen kopen, maar, eh, 500 tot 1000 euro? nou nee moe, 25 a 50 euro is in mijn beleving een redelijk bedrag. Zeg maar simpel in de prijsrange van boeken en CD's.

Dus mijn stelling is: afdrukken zijn te duur, het staat in geen verhouding tot de realiteit, overhyped.

Huib