Quote Originally Posted by argentic View Post
Wij merken het aan een aantal dingen :

1) Onverwacht veel interese voor onze openbare groepsdoka. 25 curisten ! Allemaal studenten die met digitaal opgegroeid zijn.

2) Het initiatief van Analog Photo Day op 8 augustus a.s. krijgt onverwacht veel respons van over de hele wereld.

3) De enigen die nog vergroters blijken te kopen op fotografica-beurzen zoals Bièvres zijn jongeren !

4) Ook in Frankrijk voert digitaal veruit de boventoon in de media. Maar als je tussen de regels door leest zie je opvallende dingen. Bijvoorbeeld de laatste extra uitgave van het meest verkochte fototijdschrift "Réponses Photo" over reportagefotografie. Uitstekende artikelen over de huidige trends onder professionals. In het voorwoord spreekt de hoofdredacteur over de onverwacht grote populariteit van 4x5 inch onder jonge reportage fotografen. En van de 6 voorgestelde professionele fotografen blijken er 4 uitsluitend en 1 voor de helft op film te werken.

4) Met enige regelmaat zie je nieuwe fotografen uit de 100% digitale hoek (zoals de multimedia designer Brandon Allen) ineens naar 100% analoog switchen voor hun persoonlijke werk.

5) In Frankrijk valt het op als wereldberoemde fotografen zoals Joel Meyerowitz of Annie Leibovitz toch analoog blijven werken voor bepaalde projecten. M.a.w. in hun ogen is digitaal niet voor alle onderwerpen het juiste medium.

Hier in Frankrijk heeft analoog blijkbaar een nieuwe status gekregen van "ambachtelijke Kunst" zoals olieverf schilderen of beeldhouwen.

In Frankrijk wordt ambachtelijkheid overigens van oudsher veel hoger gewaardeerd dan in het "new-electronic-plastic-is-beautifull-Nederland". Een wijn, kaas of worst wordt hier pas op prijs gesteld als hij met de hand gemaakt is. Liefst met schimmel erop. In Nederland is zoiets verdacht zodra het niet industrieel gemaakt en in plastic verpakt is. Mijn voormalige Nederlandse buurvrouw heeft ons ooit Brie in blik cadeau gedaan !! Mijn Franse vrouw kreeg zowat een rolberoerte
Elders heb ik gemeld dat professionele fotografen grotendeels op analoog terug zijn gegaan. Dat was bekend. Maar het lijkt er op dat het buiten de professionele wereld ook lijkt om te slaan. En dan natuurlijk niet overal. De benadering in Nederland is heel anders dan in Frankrijk. Zo had ik dit weekend mijn neef uit Frankrijk op bezoek. Hij is kunstschilder en dan zie je een heel verschil met Nederland; al is het alleen al de opleiding.

Jed