Ik wil niet meedoen aan discussies over het verschil tussen digitaal en klassiek. Ik wil niet zeggen dat de ene vorm superieur is aan de andere. Maar deze digitale stroming is voor ons allemaal slecht! Ik ben het altijd eens met Gilbert, maar wat dit betreft niet (leve de digitale fotografie). De digitale omwenteling is op meerdere manieren een doodsteek voor de fotografie in het algemeen!
  • Het is slecht voor de doka. Er is minder chemisch te verkrijgen, minder soorten papier en ontwikkelaars, minder vergroters, kortom: de afkalving van de klassieke doka. Minder keus is altijd slecht.
  • Het is slecht voor de klassieke camera's. Uiteindelijk zal middenformaat verdwijnen, ook op filmgebied zal er steeds minder variėteit zijn. Het mag een wonder heten dat Nikon nog met de FM3a en de F6 is uitgekomen, ik vraag me af of die wel opvolgers zullen hebben.
  • Het is slecht voor de professionele studio. De fotografen moeten omschakelen naar digitaal, zullen hun fotowerk duurder moeten maken om uit de kosten te komen. Een opdrachtgever hoeft geen (dure) nabestelling van een negatief, hij wil een digitaal bestand.
  • Het is slecht beeldinhoudelijk. De digitale fotografie heeft het plaatjes schieten gemakkelijk gemaakt voor het grote publiek. Die is lui en neemt genoegen met matig werk. Dat wordt de norm. We gaan van Kunst naar Kiek. Niemand ziet het verschil tussen matig en goed.
  • Het is slecht voor de archivering. Beelden van nu zullen zeer snel vervagen en maar weinig mensen zullen hun foto's bewaren, omdat digitale bestanden vluchtig zijn. Om sommige bestanden van tien jaar geleden te openen heb je hardware van toen nodig met Windows 3.11. Wie heeft dat nog over dertig jaar?
  • Het is slecht voor de portemonnee. Je moet nu elke twee jaar een nieuwe camera kopen om bij te blijven. De opslagmedia worden groter en moeten dus ook gekocht, steeds meer batterijen, steeds meer inkt, papier, harde schijven. Hoezo is chemische fotografie slecht voor het milieu?
Je ziet het en je hoort het: ineens kan iedereen een foto nemen, maar niemand kan meer een foto maken. Dat is naar mijn mening de doodsteek van de fotografie!