Niemand kan voor jou bepalen dan jij zelf wat het beste bij jou past. Maar aan de hand van alle opmerkingen hier op 't forum kun je wel destilleren wat voor jou belangrijk zou kunnen zijn.

Mijn eigen ervaringen zijn;

Door te beginnen met een optische bank camera heb ik snel, en naar mijn idee makkelijker, de effecten van verschillende verstellingen geleerd. Doordat een optisch bank veel directer alle verstellingen aan kan dan een loopbodem. Aan de andere kant is voor veld werk een loopbodem ver uit handiger.
Gewicht speelt voor mij een grote rol. Ik trek er vaak een hele dag te voet de natuur in met mijn camera om voornamelijk landschap foto's te maken. Na 8 uur lopen met en rugzak van 10kg met camera en alle benodigdheden kan ik wel zeggen dat als je daar 7kg van maakt het een wereld van verschil uitmaakt. Een andere oplossing is natuurlijk iets op wieltjes of gewoon niet zo ver van een vervoermiddel vinden dat het "mooi" is.
Wat betreft brandpunten heb ik ontdekt dat ieder mens een natuurlijke kijk hoek heeft. Alleen deze verschild van persoon tot persoon. Voor mij zelf is dat de beeldhoek van een 120mm op 4X5 , voor veel anderen is dat vaak een wat langer brandpunt. Mijn set lenzen heb ik uiteindelijk dus opgebouwd vanuit de 120mm. Daarnaast hebben verschillende optieken naar mijn indruk een verschillend beeld karakter. Het een past waarschijnlijk meer bij je dan 't ander.

Kortom ik raad je aan om vooral veel te onderzoeken en uit te proberen voordat je tot aanschaf over gaat.

En het aanbod van Geert is natuurlijk een uitgelezen kans.
Daarnaast is het bezoeken van onze bijeenkomsten een aanrader.