Quote Originally Posted by Decuyper Tom View Post
Beste,

Zoals jullie al uit eerdere thread van mij hebben kunnen lezen ben ik me aan het voorbereiden om in te stappen in de technische camera wereld.

Nu vroeg ik me af was jullie ervaringen zijn met "folding en non folding" cameras. Natuurlijk is het logischer dat een folding camera iets omslachtiger in gebruik is maar daardoor ook een betere bescherming heeft wanneer die ingeklapt is. Een non folding camera is dan weer goedkoper...

Graag jullie mening en of ervaring.

Bedankt;

Tom
Ik denk dat alles dat je moet weten over deze twee typen camera's op de "Ebony" website staat, maar ik vermoed zo dat je vraag daar wellicht zelfs vandaan komt, omdat Ebony de enige schijnt te zijn die "non-folding" viewcamera's maakt (ik ga er althans vanuit dat je niet op zoek bent naar een over het algemeen veel zwaardere mono-rail):

http://www.ebonycamera.com/articles/fold.exp.html

Persoonlijk denk ik dat de door Ebony genoemde voordelen van non-folding een "non-issue" zijn... De extra "rise" van een non-folding design kun je bij een folding design realiseren door een "drop bed" of "rise bed" movement. Ook is het maar de vraag of de beeldcirkel van je lens groot genoeg is om van die extra "rise" gebruik te maken...

En die extra groothoek mogelijkheden? Wel, met mijn Tachihara gebruik ik een toch zeer behoorlijk groothoek 75mm zelfs zonder een verdiepte lensplaat... Als je niet een hele specifieke "groothoek" fotograaf bent, denk ik dat je geen non-folding nodig hebt.

Het mogelijke gemis van goede tilt mogelijkheden in non-folding lijkt mij een goed argument tegen dit type.