Quote Originally Posted by Huib
Hoi,

Na het bekijken van veel websites met zw afdrukken : Hoe ethisch is het om voor een afdruk veel, heel veel geld te vragen? Men vraagt al gauw enkele honderden euro's een voor z.g.n. fine-art print, maar zijn ze dat wel waard?

Wat je koopt is zeker niet uniek, met het grootste gemak worden duplicaten vervaardigt
Dag Huib,
Daar snij je wat aan! Zelf zou ik ook graag zien dat de prijs van een mooie afdruk van een gemiddelde fotograaf (dus niet de beroemde klassiekers) 50 euro of minder zou bedragen.

Maar anderzijds, ik heb (lang geleden) eens een stuk gelezen over een fotograaf die een foto had verkocht voor duizend gulden en daar een financiŽle onderbouwing bij gaf. Een deel van dat bedrag ging naar de belasting, een ander deel was afschrijving, nog een ander deel bestond uit loonkosten/uren, vervoer, materialen, etc. Conclusie was: je moet wel heel wat van dergelijke foto's verkopen, wil je daar ook van kunnen leven. (Of je prijzen flink verhogen.)

Foto's 'uniek' maken door slechts tien exemplaren te drukken en met elke foto eentiende deel van het negatief mee te leveren, vind ik volslagen idioot. Dat druist volledig tegen het principe van reproduceerbaarheid in, waardoor fotografie nu juist gekenmerkt wordt. Toch gebeurt dat in de hoop de prijs zo op te drijven. Ik las onlangs nog met verbazing het volgende verkoopverhaal (van een Amerikaan). "Aan deze foto ben ik zo gehecht, dat ik niet wil dat er te veel exemplaren van in omloop komen. Daarom heb ik slechts tien afdrukken gemaakt. De eerste (en nu komt het) kost 500 dollar. De tweede 550, de derde 600 etc." Dus mensen, wees er snel bij want ze worden steeds duurder en op is op!

Tsja, als het je lukt om op deze manier een markt te creŽren, is dat voor de fotograaf in kwestie een goeie deal natuurlijk, maar ik blijf het een onzinnige aanpak vinden. Met de belangrijke aantekening dat ik niet leef van mijn fotografie.

Groet, Paul.