Naar aanleiding van Ruud zijn vraag in een ander draadje

Bij splitgrade moet je onderscheiden, de techniek en de hulpmiddelen die deze techniek vergemakkelijken en ,tot zekere hoogte, automatiseren.

Bij het afdrukken op papier met variabel contrast kun je slim gebruik maken van een bijzondere eigenschap. Door te belichten met het filter extra zacht kun je min of meer onafhankelijk van de schaduw partijen in de foto de dekking van de hoge lichten bepalen. En omgekeerd met extra hard filter de dekking van de schaduw partijen.
Dus je maakt een proefstrook met filter 00 en bepaalt daarmee een belichtingstijd waarbij je de doortekening/dekking van de hoge lichten goed vind. Daarna doe je het zelfde met filter 5. Maar kijkt dan alleen naar de schaduw partijen. En uiteindelijk maak je je print met 2 belichtingen een met filter 00 en een met filter 5, op het zelfde papier. En zie daar een afdruk waar zowel de schaduwen als de hoge lichten goed zitten !

Natuurlijk is dit handmatig nogal bewerkelijk en zijn er hele mooie spulletjes die dit werk in de doka tot een genot schijnen te maken. Maar die bezit ik niet en kan dus niet erg inhoudelijk hier over meepraten.