hoi Gary,welk procede gebruik je,en voeg je daar nog eigen ideetjes aan toe,
Een echte vaste procedure zou ik alleen nodig hebben als mijn resultaten vergeleken moeten worden met resultaten van anderen. Daar dat niet 't geval is wordt het leven een stuk eenvoudiger. Het doel van mijn exercitie was 1 is mijn apo-ronar met 't opsturen naar de fabriek bruikbaarder geworden voor mij. 2 Is het meenemen en instellen van een compendium nodig/gewenst/incidenteel leuk.
Wat 1 betreft vond ik dat de lens een zodanig ander karakter had (veel wolliger) dan mijn andere lenzen dat in een serie dit storend was en daardoor de aandacht van de kijker kon afleiden. Daarvoor is alleen maar nodig om 2 de zelfde foto's te maken met 2 verschillende objectieven. Natuurlijk is de uitsnede dan iets anders door het verschil in brandpunt. Na ontwikkelen en afdrukken de foto's naast elkaar leggen en kijken en het karakter vergelijken. Dat is al.
Wat 2 was het niet veel anders kijken of ik het zie op de uiteindelijke afdruk. En helaas een zonnekap/compendium maakt een wereld van verschil. Terwijl ik in het bos aan 't fotograferen was en er daardoor geen sprake was van grote hoeveelheden licht net buiten 't beeld.

Een bospad is wat mij betreft ook een mooie test opname. Stel scherp op een tak of steen die op 't pad ligt. Laat bij een TC de zaak parallel. Hierdoor kun je goed zien of je wel goed scherp gesteld hebt. Als de grootste scherpte in 't pad niet bij de tak/steen zit weet je direct dat de scherpstelling niet goed was. Daarnaast kan ik door de bomen die achter elkaar staan een goed beeld krijgen van het onscherpte verloop.