Quote Originally Posted by Daan72
Hallo Mark,
Zijn er ook camera's zo als de linhof Technika III maar dan voor middenformaat film? Ik ben niet van plan om een grootformaat fotograaf te worden. Middenformaat is voor mij groot genoeg. Maar de verstel mogelijkheden lijkt me erg handig voor onthoeken of scherpstellen. En het lijkt me handig om het hele scala aan formaten te kunnen gebruiken die er op middenformaat zijn.

Groetjes van DaniŽl
Hoi DaniŽl,

Je wilt geen grootformaat fotograaf worden, maar je wilt wel een "verkleinde" grootformaat camera aanschaffen? Grootformaat betekent in de praktijk niet alleen het negatiefformaat, maar vooral de verstelmogelijkheden. Dat zorgt dat je meer mogelijkheden hebt om het beeld te beinvloeden, maar ook dat je veel langzamer werkt (wat ik persoonlijk een groot voordeel vind).

Er bestaan een heleboel middenformaat technische camera's zoals de Linhof 23 serie. Die worden "Baby-Linhofs" genoemd. 23 staat voor 6x9 cm.

Ook van andere merken zijn er modellen. Loopbodems zoals de Speed Graphic 23, 6x9 Busch Pressman,Tachihara Shirom 69 field, Horseman VH VHR en 985/980, Ebony SV 23. En als railcamera's zijn er de 6x9 Plaubel Peco Jr, Gowland Pocket view 2x3, Cambo 23 SF, Arca Swiss 69FC, Ebony 23S en SW23, Toyo 23G, Technikardan 69 en Technikardan23. Achterwanden voor deze camera's zijn met wat geduld wel te vinden op de 2e hands markt. Soms zit zelfs het filmmagazijn op dezelfde achterwand als het matglas, zodat je maar even naar links of rechts hoeft te schuiven om te wisselen tussen matglas en filmmagazijn.

Voordelen van deze middenformaat technische camera's zijn de goedkope en makkelijk verkrijgbare films, kleiner gewicht, gemakkelijker aan te passen aan een digitale achterwand, en meer scherptediepte.

Maar ik vind er persoonlijk een heleboel nadelen aan kleven. Vanwege het kleinere formaat heb je betere (lees duurdere) lenzen nodig, en je spaart wel gewicht uit, maar je geeft er heel veel filmoppervlak voor op. Bovendien zijn de verstellingen op het kleinere matglas moeilijker te beoordelen. Eigenlijk de nadelen van zowel midden als grootformaat gecombineerd.

Volgens mij is het slimmer om een 4x5 inch camera te kopen en er een of meerdere 120 achterwanden op gebruiken. Je hebt dan de keuze van 6x4,5 tot 6x12 cm. 4x5 camera's zijn in grotere aantallen te vinden op de 2e hands markten ook de achterwanden worden 2e hands steeds goedkoper. Dan heb je de voordelen van zowel midden als grootformaat. Maar pas op! Als je de verleiding niet kunt weerstaan om toch eens 4x5 inch te proberen, kun je verslaafd raken. Dan worden alle kleinere filmformaten ineens uiterst oninteressant, en camera's zonder verstellingen uiterst beperkt.

Volgens mij moet je jezelf afvragen wat belangrijker voor je is: filmformaat, snelheid van fotograferen, of verstelmogelijkheden.

Een goed compromis is de Rolleiflex SL66. Deze 6x6 camera is wat groter en zwaarder dan de Hasselblads, maar veel goedkoper, beter geconstrueerd, en hij gebruikt dezelfde prachtige Zeiss-lenzen. Hij werkt even snel als de Hassie's. Maar hij heeft bovendien (beperkte) verstelmogelijkheden. Genoeg voor landschapsfotografie met Scheimpflug. Bovendien is hij zo geconstrueerd dat je zonder extra hulpmiddelen macro tot 1:1 en zelfs wat meer kunt halen.

G.

Je kunt natuurlijk ook proberen om zelf iets origineels te maken zoals hier www.cnet.ne.jp/atlansia/PRIVATE.CAMERA.html. Of deze mooie en doelmatige maar heel simpel te bouwen railcamera gamma.nic.fi/~mikoneka/