Quote Originally Posted by obelix View Post
Heren,

Kan je vlakfilm ook in een jobo of patterson tank ontwikkelen of is het beter in een schaal te doen?

Als het in een tank kan welke moet je dan hebben voor 13x18 film?

R
Tot en met 4x5 zijn er diverse systemen beschikbaar: Jobo expert, Jobo spoelen voor de tanks uit de serie 2500, BTZS-buizen, de combiplantankjes en natuurlijk gewoon de schaalontwikkeling, om de meest voorkomende te noemen. Boven dat formaat wordt de spoeling dunner en zijn er voor zover ik weet alleen nog de Jobo expert tanks en de schaalontwikkeling. De meeste mensen zijn erg tevreden over de Jobo expert tanks, maar schaalontwikkeling is ook goed te doen.
Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om te experimenteren met andere tankjes, al of niet in (handmatige) rotatieontwikkeling. De patterson tanks zijn dan een optie, net als de papierontwikkelingdrums die ooit eens in het kleurenproces hun diensten hebben verricht. Belangrijk is dat je zorgt dat de tankjes goed lichtdicht zijn (de centrale kolom in de Patterson blijven gebruiken!) en dat, wanneer je meerdere negatieven tegelijk ontwikkelt, je zorgt dat de negatieven niet overelkaar heen schuiven.
Vlakfilm heeft een anti-reflectielaag aan de achterkant. Wanneer de films tegen de wand van de tank klemmen, komt de chemie niet aan de achterkant van je film en blijft die laag zitten. De antireflectielaag moet je dan bij het spoelen verwijderen
De vraag is niet welke methode beter is, maar welke methode je het beste bevalt qua budget en werkwijze. De Jobo expert drums zijn naar verluid onovertroffen wat gelijkmatige ontwikkeling aangaat, maar kostbaar. De andere methodes zijn goedkoper, maar hebben zo hun beperkingen. Je moet er van houden lang in het donker te staan of het aantal films dat je tegelijk kunt ontwikkelen is beperkt.