Quote Originally Posted by Heyda View Post
Nu schiet ik op 6x7cm en binnenkort ook 4x5" en wil graag thuis een doka opbouwen voor de vergrotingen.

Is dit iets voor mij?
Uit wat ik zo snel op internet over de Laborator 54 kan vinden, is hij inderdaad bruikbaar tot 4x5. Echter, het gaat wel om een oud model vergroter, ik kwam ergens al een jaren '60 melding tegen... :o Nou zijn Durst's over het algemeen gebouwd als een tank en schijnbaar voor de eeuwigheid, maar het zal toch van de toestand van deze vergroter afhangen of het de moeite waard is. Misschien dat Willem daar nog iets meer over kan zeggen...

Wel denk ik persoonlijk dat je beter naar een moderne versie van de Laborator 1200 met b.v. een mooie Ilford Multigrade 500H kop op zoek kan gaan. Deze combinatie is redelijk gangbaar geweest in Nederland en zeker nog te verkrijgen. Ik heb dit zelf, en het is een groot plezier om er mee te werken. Zie het plaatje hieronder van mijn doka annex badkamer hoe die eruit ziet, het is de linker vergroter (een plek waar je voor deze vergroter zou kunnen kijken is Abro in Zaandam, hoewel dat je natuurlijk geld kost, naast natuurlijk markplaats en speciale tweedehands fotografie sites).

Bovendien zal het een stuk makkelijker zijn om voor dit type vergroter eventuele ontbrekende onderdelen tweedehands te vinden of kopen via b.v. e-bay, dan voor een vergroter uit de jaren '60.