Is het een D II of een D2 ? De eerste moet je handmatig omhoog en omlaag duwen. De andere werkt met een tandheugelmechanisme. Verder zijn ze ongeveer hetzelfde. Vergrotingen van minox t/m 4x5 inch. Negatiefdragers voor dit model kun je gemakkelijk zelf maken van wat aluminiumplaat. Maar erg belangrijk is dat er de condensors voor kleinbeeld, middenformaat en grootformaat bij zitten. Bovendien gebruikt deze vergroter ijzeren kokers als lensplank voor het vergrotingsobjectief. Pas dus op dat er in elk geval 3 verschillende kokers bij zitten voor 50 mm, 80 mm en 150 mm. Als je condensors en/of lenskokers apart moet kopen wordt het een duur grapje.

De D II / D2 is een van de eerste modellen van Omega, en nog niet goed uitontwikkeld. De D3 t/m D6 zitten beter in elkaar. Maar de D II / D2 doet wel wat hij moet doen. En voordeel is dat hij hetzelfde presteert als een Durst Laborator 1200 maar veel minder plaats inneemt.

Ik zou er echter nooit meer dan 50 € voor geven. Want voor 100 € vind je al D3 t/m D5 modellen die veel comfortabeler zijn in gebruik. Bovendien wil de verkoper hem ongetwijfeld kwijt omdat hij in de weg staat.