Quote Originally Posted by obelix View Post
Kan je een expert tank ook zonder jobo processor gebruiken?.
Natuurlijk kan dat. Je kunt ze handmatig over een tafel rollen, in een waterbad rollen, op een rolmachine leggen of aan een Jobo ontwikkelmachine hangen. Je kunt ze zelfs als traditionele kieptank gebruiken. Dat kost wat meer vloeistof, maar is verder tamelijk probleemloos. Die tandenkrans zit bij geen van deze toepassingen in de weg.

Quote Originally Posted by obelix View Post
Op de Amerikaanse sites zie soms een hanger systeem worden aangeboden , meestal alleen de hangers geen bakken.,
Dit neemt natuurlijk veel vloeistof maar kan je ze dan ook niet in een nova sleuf machine ontwikkelen?
In de handleiding van de CPE zag ik dat deze ook is om te bouwen tot een sleuven bak voor 8x10inch. Waar dan zal je wel weer in gehele duisternis moeten gaan werken denk ik.
De vraag is even of de maten op elkaar passen - breedte van de hangers moet passen bij de breedte van de processor - maar dat zou inderdaad moeten kunnen. Alleen is een Nova processor niet lichtdicht en je zult dus geheel in het donker moeten werken tot de film een redelijke tijd in de fixeer zit. Bovendien schijnt het nog een hele kunst te zijn om met het hangersysteem tot een regelmatige ontwikkeling te komen. Het bewegingsritme komt vrij precies. Dan is schaalontwikkeling vermoedelijk makkelijker onder de knie te krijgen en budgetair is dat natuurlijk een interessante oplossing, gezien de prijs van tweedehands 8x10 schalen.

Als ik op 5x7 of groter zou fotograferen zou ik geen moment twijfelen en direct een joboprocessor en enkele expertdrums aanschaffen. Dat is een redelijk investering, maar het verdient zich probleemloos terug in bediengemak en vermoedelijk ook in de kwaliteit van de ontwikkeling van de film. Alleen bij hele kleine aantallen film zou een papierdrum een alternatief voor me kunnen zijn, maar ik ben niet het type dat een klein vermogen in camera, lenzen en cassettes investeert om vervolgens drie foto's per maand te maken.