Quote Originally Posted by obelix View Post
@ argus

Ik heb het niet zo duidelijk aangegeven zie ik maar ik heb 13x18 gebruikt op EPP.
Maar zoals ik al aangaf en jed het nof duidelijker maakt heb ik vooral een probleem met de belichting gehad.
Het is binnen en dan toch met bestaand licht geprobeerd te werken, dat geeft 2 problemen.
Men komt in sluitertijden uit van 1/2 tot 1 seconden bij ISO 100.
Tweede probleem is de ongelijke uit lichting om dat het licht van rechts kwam.

Om die reden was ik mij aan het oriŽnteren op flitsapparatuur.

In het verleden heb ik met ongeveer 70 personen zoiets op 120 gedaan en 1 flitser. Dit geeft ook weer een merkwaardig beeld. In het midden alles goed naar de randen te donker. Ook een keer geprobeerd met 2 halogeen lampen. Dan krijg je gigantische schaduwen. Werd destijds al geadviseerd doe het buite, maar dat is ook weer lastig, ik had al een amfitheater voor gesteld.
Als je grote groepen wil fotograferen, is het in de regel zo dat je over het gehele beeld uiterst gedetailleerd wil weergeven, omdat men op herkenning van gezichten uit is. Dit betekent dat je niet alleen een hoge contrastoverdracht voor het detail moet hebben, maar ook een gelijkmatige contrastoverdracht over het gehele beeld, dus tot aan de randen toe. Deze eisen alleen al brengen je dan tot grootformaat, maar binnen de grootformaatlenzen moet je op grond van MTF een juiste keuze maken. Verder, maak je ook nog gebruik van de gevens voor lichtafval naar de randen voor een juiste keuze. En, op basis van de MTF gegevens ga je je werkdiafragma vastleggen.
Dan komt de film. Omdat het hier om kleuren gaat moet je een film met een juiste MTF nemen (high definition). Ik ben geen frequente kleurenwerker. Maar ik neem in dergelijke gevallen velvia.. Kleurnegatief heeft een stuk minder contrastoverdracht.
Op basis van deze gegevens kun je dan de uitlichting gaan bepalen.
Wat ik maar wil zeggen: voordat je maar een lens hebt aangeraakt, kun je de gehele zaak op basis van specificaties, waaronder MTF, voorbereiden.
Nu dit is een voorbeeld voor het fotograferen van grote groepen, maar zo kun je ook voor andere situaties te werk gaan.

Jed