In de eerste plaats Gary, bedankt voor de gastvrijheid, die jullie weer geboden hebben. Een bijzondere dag, waar de weergoden sterk aan meewerkten. De zon kwam over een vers besneeuwd landschap tevoorschijn. Dat bespaart ons ook een reis naar Zwitserland; onder de huidige economische omstandigheden mag je een dergelijke APUG meeting dus wel een goede investering noemen.
Maar zelfs als het weer niet had meegewerkt, was de dag zeker al gevuld geweest met het bekijken en bespreken van de fotos. Wat ik het bijzondere vond was dat de bespreking van de beeldkwaliteit regelmatig om de hoek kwam kijken. En dat is toch wel nieuw. Maar het is naar mijn mening datgeen waar het om draait. Het is de achtertuin of de ziel van wat MTF wordt genoemd.. We hebben geen grafiek gezien, maar we volgen het inzicht in het begrip beeldkwaliteit.
Interessant vond ik verder dat Gary analoog en digitaal gedrukte fotos liet zien. Ik had zonder meer de voorkeur voor de analoog gedrukte prints. In deze prints zit leven. In de digitale prints is dat afwezig, en ze komen eenvormig over. Ik kreeg de indruk dat bij de anderen de voorkeur ook naar de analoge prints uitging. De vraag is nu: wat is de oorzaak? Op de weg terug ben ik over die vraag gaan nadenken. Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen dat dat het gevolg van het scanningsproces is. Bij een analoge druk is de uitstraling als gevolg van de korrelstructuur duidelijk. Het geeft een karakter aan de druk, en verschilt van druk tot druk. Ga je nu scannen, dan ruineer je de korrel en andere microstructuur en vervang je dioor puntjes, die in rijen staan. Behalve dat je microstructuur geruineerd hebt, is het resultaat altijd hetzelfde. Als je een scan met die eigenschappen gaat drukken, verlies je onvermijdelijk het karakter, dat door de microstructuur wordt bepaald. Wat je overhoudt is de indruk die je van een gedrukte poster krijgt.
Overigens: geen kwaad woord over een poster. Maar de beeldkwalieits-eisen van een poster liggen anders dan van de drukken die ik mij voorstel.
En zo zie je maar waar je zoal mee bezig bent, wanneer je in de achtertuin van de MTF aan het rommelen bent. En elk rommelen in die achtertuin is een onderdeel van een leerproces op het gebied van beeldkwaliteit. Een leerproces dat vermoedelijk geen einde kent.

Jed