Zoals gezegd: ik heb eerder een basis instructie portret-fotografie met kunstlicht meegemaakt. Het belang er van moet je niet onderschatten wegens de vele traps waarin je kunt vallen.
Die instructie werd door twee professionele portret fotografen gegeven en moet gezien worden als een hands-on operatie. D.w.z. je kunt deze materia alleen maar aan de hand van de praktijk verduidelijken. Een boek erover op te slaan brengt je bij een deel niets verder. Je moet zien wat er bedoeld wordt.
Verschillende onderwerpen waren:
bediening van de flitsers en het scala aan toebehoren, zoals reflectoren, diffusoren, paraplus met verschillende coating, werking achtergrond.
Controle op de juiste werking van het flitsmateriaal ( er zijn nogal eens defecten).
Dit deel is technisch te noemen; het volgende moet je ervaren door het te zien.

Werking van de diffusoren en reflectoren bij de uitlichting. Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van basisuitlichtingen bij modellen. Dit wordt dan gewoon met het oog bekeken, op het matglas en op een foto. Dit onderdeell is echte praktijk, waarbij de instructor wijst op de relatie tussen uitlichting en de uitstraling van het uiteindelijke beeld. Interessant is te melden dat een en ander gepaard gaat met levendige discussie tussen fotografen.
Als je deze basis informatie in een trial and error proces moet verzamelen, ben je lang bezig.

Jed