Quote Originally Posted by Matthijs
De Rolleicord Va heb ik bijna een jaar geleden via eBay gekocht, een ware aanwinst. Al vrij snel is het mijn primaire camera geworden. Het was even wennen met de afbeelding op het matglas in spiegelbeeld en de schachtzoeker, maar inmiddels kan ik vrij snel werken met de Rolleicord, zeker omdat deze een instelring heeft die werkt met lichtwaarden en gekoppeld is aan de sluitertijden en diafragma-ring. In combinatie met mijn Lunasix lichtmeter (die ook in lw's kan meten) kan ik in redelijk dynamische omstandigheden (bv. op straat) werken.
Ja, uitstekend gereedschap. Ik heb een poosje met een Yashicamat op straat gefotografeerd. Een keer licht meten en instellen. Scherp stellen op de hyperfocaal, en je bent net zo snel als een autofocus kleinbeeldcamera. Bovendien kun je veel onopvallender fotograferen omdat je afdrukt terwijl je niet in de camera kijkt. Of je fotografeert zelfs opzij terwijl je recht vooruit kijkt.


Wat is jouw fotografische gereedschap?
Ik ben van kleinbeeld (Nikon) naar 4x5 inch gegaan (Wista field). Pas daarna heb ik een serieuze middenformaat gekocht. Omdat ik de scheimpflug verstellingen niet meer wilde missen kwam er maar één camera in aanmerking: de Rolleiflex SL66. Een prachtige 6x6 eenoog reflex. Geweldige optiek, en onverwoestbaar. Bovendien kun je er zonder extra hulpmiddelen macro mee maken tot 1:1 (op 6x6 film !).

Vooral het meer bedachtzame fotograferen van midden en grootformaat vind ik geweldig. En als je eenmaal gewend bent aan de beeldkwaliteit van grotere negatieven, wordt elke kleinbeeldvergroting een onaangename stap terug.

G.