Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Wat ik veel interessanter vind is te inventariseren wat de alternatieven zijn. Hopen dat het dode paard opstaat is niet zo realistisch. Voor mij wordt het denk ik wat betreft fix en stopbad zelf samenstellen. Papier ontwikkelaar naar ilford. Mijn film ontwikkelaar was al van kodak. Wat betreft kleur chemie hoop ik dat fuji-hunt in het ontstane gat (gaatje) stapt. Maar voor als nog verkopen die het in voor amateur gebruik wel in heel grote verpakkingen. Ra-4 bijvoorbeeld in 8 X 10 liter gebruiks oplossing.
Ik denk dat ik voor z/w papier overstap naar Ilford; voor filmontwikkelaar was dat al zo.

Toners? Ik heb de HARMAN Selenium staan, maar nog niet gebruikt; hoe dan ook is dat de enige toner in hun assortiment... Andere merken hebben meer keuze, blader bijvoorbeeld maar eens bij Mayr rond.

Wat betreft kleur... RA-4 heb ik nog nooit gedaan, ben ik eigenlijk met mijn gedeeltelijke kleurenblindheid ook niet van plan. C-41 en E-6 kits van Tetenal in 1-liter-verpakking vind ik dan wel weer aardig. Ik zou dolgraag nog eens Ciba/Ilfochrome proberen (en voorzie daar minder problemen met kleurenslechtziendheid, omdat je het origineel er naast kan houden...)

Tsja. Er zijn volop alternatieven voor z/w, hetzij bij andere leveranciers, hetzij uit het darkroom cookbook. Kleur is minder op de amateurmarkt gericht, het zijn vaak grote hoeveelheden, of juist weer erg kleine.