De originele sluiter was inmiddels drooggelopen toen ik de camera kreeg. Dit had ik echter te laat door, waardoor tijdens een fotosessie buiten ('s winters, temperaturen onder nul) de sluiter plotseling bleef plakken. Dit zag ik echter pas na de tweede belichting waardoor ik de sluiter tijdens het spannen voor de tweede foto geforceerd had. Enfin, een aantal sluiterbladen waren beschadigd, er moest een nieuwe veer in en ik heb een nieuwe roterende ring gekregen.

De monteur heeft, bij gebrek aan een (goedkope) Copal sluiter of een originele functionerende Kodak-sluiter, de sluiterbladen uit een andere sluiter gehaald, deze met de hand bijgewerkt tot ze paste in mijn sluiter. Uiteindelijk (na 3 maanden) kreeg ik m'n lens plus sluiter weer terug en ging ik er gelijk mee fotograferen. Na de eerste belichting bleven de sluiterbladen weer plakken! Bij het ontspannen ging de sluiter niet geheel dicht, er bleef een pinhole-achtig gaatje over. Pas bij het opnieuw spannen sloten de bladen zich helemaal.

Met het vooruitzicht dat ik mijn sluiter waarschijnlijk weer 3 maanden kwijt was, en dus weer een lange tijd niet kon beginnen met grootbeeldfotografie, was ik redelijk gefrustreerd. Daarnaast had ik met mijn rolfilmachterwand ontdekt dat vooral de verstelmogelijkheden, hoewel beperkt met een Speed Graphic, mij erg aanspraken. Dit was met de huidige lens (een 127mm Ektar) niet mogelijk op 4x5" vanwege de kleine afbeeldingscirkel. Al met al besloot ik te investeren in een 'nieuwe' lens met een grote afbeeldingscirkel en een modernere, werkende sluiter.

Ik heb contact gehad met Midwest Photo Exchange (www.mpex.com) waar ik mijn Speed Graphic ook gekocht heb. Daar krijgen ze halverwege november een aantal Fuijinon 135mm objectieven uit Japan binnen met een Copal #0 sluiter en gefabriceerd begin jaren '90. In 9+-staat gaan deze objectieven $329 kosten, met de huidige wisselkoers niet onoverkoombaar. Hopelijk kan ik dan eindelijk serieus beginnen op 4x5"!