Quote Originally Posted by Matthijs
De monteur heeft, bij gebrek aan een (goedkope) Copal sluiter of een originele functionerende Kodak-sluiter, de sluiterbladen uit een andere sluiter gehaald, deze met de hand bijgewerkt tot ze paste in mijn sluiter. Uiteindelijk (na 3 maanden) kreeg ik m'n lens plus sluiter weer terug en ging ik er gelijk mee fotograferen. Na de eerste belichting bleven de sluiterbladen weer plakken! Bij het ontspannen ging de sluiter niet geheel dicht, er bleef een pinhole-achtig gaatje over. Pas bij het opnieuw spannen sloten de bladen zich helemaal.
Hoe heet die reparateur? Dan weet ik waar ik niet naartoe moet. Een 2e hands proces sluiter of een oude sychrocompur in goede staat is in de orde van enkele tientjes. Daar ga je toch geen sluiterbladen voor bijvijlen? Bovendien is het lasmaken van plakkende sluiterbladen een fluitje van een cent wat je zelf thuis kunt doen met wat aanstekerbenzine.

Ik heb contact gehad met Midwest Photo Exchange (www.mpex.com) waar ik mijn Speed Graphic ook gekocht heb. Daar krijgen ze halverwege november een aantal Fuijinon 135mm objectieven uit Japan binnen met een Copal #0 sluiter en gefabriceerd begin jaren '90. In 9+-staat gaan deze objectieven $329 kosten, met de huidige wisselkoers niet onoverkoombaar. Hopelijk kan ik dan eindelijk serieus beginnen op 4x5"!
De Fujinons hebben een uitstekende reputatie. En die prijs is niets te duur. Dat betaal je al bijna voor een nieuwe sluiter zonder lens.

Veel succes met 4x5.

G.