Quote Originally Posted by TomStr View Post
Hallo iedereen,
weer lang geleden dat ik hier zelf iets gepost heb maar ik kom regelmatig bijlezen. Nu heb ik zelf een vraagje (waar ik half en half het antwoord al op weet maar extraatjes zijn altijd welkom)
Ik fotografeer op tri-x kleinbeeld op 400 asa. En gebruik er HC110 verdunning B bij. 6,5 minuten (6 min 30 sec) en de laatste paar filmpjes moet ik plots naar gradatie 3,5 tot 4 gaan om pittige afdrukken te krijgen.
Nu waren ze altijd al wel flets op gradatie 2 en beter op 3 maar nu is het toch nog erger...
verleng ik gewoon de ontwikkeltijd? verander ik de iso instelling? Doe ik beide??? Of doe ik een film speed testje?? ik heb een rh design analyzer pro dus indien nodig heeft die ook een densitometerfunctie...
Maar kan iemand me dan wel in het kort uitleggen hoe ik de test in de praktijk het beste doe?? ergens op het net was er een pracht van een link... maar na de crash van de computer alles weg... :-(
ik wou terug pittige afdrukken willen op gradatie 2 - 3

Alvast bedankt,

Tom
Tom, je probeert de oorzaak te achtehalen waarom je ineens op een andere gradatie moet drukken.
Ik zou op een lichtbak de oudere negatieven met de nieuwe negatieven vergelijken. Als er een verschil opvalt moet je het in de productie van het negatief zoeken. Als er niets opvallends is, zal het in de afdrukfaze liggen.
Vervolgens moet je differentieren op het punt waar de problemen liggen. Maar eerst maar eens de eerste stap nalopen.
Het opsporen van de oplossing van een probleem vereist een systematische aanpak. Bovendien moet je niet moeilijk beginnen als het makkelijk kan.

Jed