Quote Originally Posted by TomStr View Post
ik meet de ontwikkelaar na op 0,5 graden. Dus ook dat zou OK moeten zijn... toch OK genoeg voor mij
Richtlijn is dat een graad verschil een correctie van ongeveer 10% nodig heeft. Die 10% komt overeen met ongeveer een gradatie in afdrukken. Er is enig verschil tussen ontwikkelaars en ook reageren niet alle soorten papieren gelijk op gradatieverschillen. Maar wanneer je thermometer tot 0,5 graad nauwkeurig is, kan dat zomaar een halve gradatie schelen zonder dat je het op je thermometer ziet.
Overigens bedacht ik me in tweede instantie dat een derde mogelijke bron de verdunning van de HC-110 kan zijn. In mijn herinnering is dat een stropigere goedje, dat zich slechts met enige moeite in kleine hoeveelheden goed laat afmeten en verdunnen. Een halve milliliter meer of minder per film kan eveneens de nodige afwijkingen opleveren, zonder dat je dat persť in de gaten hoeft te hebben.
Omdat je aangeeft dat je graag wat hardere negatieven wilt, wil ik je aanraden wat langer (of wat warmer) te ontwikkelen. Het is een beetje een houtje-touwtje benadering, maar dat leidt bij zwart-wit doorgaans tot redelijke resultaten. Het gaat uiteindelijk om afdrukken die passen bij wat je fotografisch wilt uitdrukken. De rest is bijzaak.

Huub