Nu je vraag specifieker is begrijp ik waar je op duidt.
In wezen heeft deze man gelijk. In een traditionele condensor vergroter zit een opaallamp. Deze geeft zoals hij zegt al een diffuus licht. Wat er niet bij staat is dat er op het gebied condensor vergroter ook verschillende systemen bestaan. Zo heb je ze waar de lamp direct boven de condensor staat, denk aan de Axomat en Opemus modellen en de Durst. Die laatste heeft de lamp op een heel andere plek zitten, ver van de condensor. Hierbij wordt het licht via spiegels richting de condensor geleidt. In de tunnel waardoor het licht stroomt is dus ook al sprake van enige diffusie. Uiteindelijk niet te vergelijken met de ballon- cq halogeenlamp situatie.
Wat er nu veranderd/vervangen is op de Durst is het bovenste deel van de vergroter, waarin zich, bij de B&W-kop, de lamp en het spiegelhuis zit. Bij de Color-uitvoering zit hier natuurlijk de halogeenlamp en de filterunit.
Op dezelfde aansluitpunten levert Heiland je dan een LedColdlight module die je er in twee minuten opgezet hebt. Aansluiten op de Heiland SplitGrade Controller en je kunt ermee aan de slag. Alle calibraties voor én de vergroter én, ik dacht 19 of zó, papier soorten zitten er standaard in. Out-of-the-Box aansluiten, printen en binnen 5 minuten ligt je eerste print klaar. Verdere proefstroken of iets dergelijks zijn overbodig. Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur toch iets aanpassen dan kun je deze voorprogrammeren m.b.v. de zes (6) geheugenplaatsen. Je kunt hier in 1/10 f-stops, én gradaties én/of op basis van seconden, of alle drie door elkaar, je aanpassingen inzetten.
Achter elkaar kun je dan deze stappen afwerken zonder telkens eerst een ander filter te moeten in- en uitdraaien. Je kunt je volledig concentreren op je "beeld". Dat in- en uitdraaien van filters vergroot de kans op onscherpte doordat je de hiervoor de vergroter moet aanraken.