Even een misverstandje uit de wereld helpen. Als ik voor me zelf mag spreken, ik ben voor 100% amateur. Gelukkig wel, zo kan ik maken wat me zelf goeddunkt, zonder rekening te houden met wat een klant wil.

Verder zie ik niet zo veel nadelen aan een led verlichting. Als ik de 4000,- euris zonder pijn zou kunnen besteden aan een led kop voor mijn 8' X 10' dan zou die er al opzitten....

voordelen
- ik hou van een vergroter met een diffuse verlichting
- Door de hele nauwkeurige spectrale karakter van leds is het mogelijk een zeer grote herhalings precisie te verkrijgen van zowel gradatie al densiteit van je drukken. Immers de 2 belichtings tijden van de splitgrade zijn dan de enige variabelen, en die zijn elektronisch makkelijk nauwkeurig te bepalen.
- Er is een firma die ze maakt en servies op geeft. Dit geeft een zekerheid voor de toekomst. Als mijn huidige vergroter de geest geeft en ik het niet zelf kan oplossen is die rijp voor de schroothoop. En het steeds moeilijker verkrijgbaar zijn van lampjes en andere reserve onderdelen is ook geen plezante gedachte.

Het is echter geen haarlemmer olie. Ik zal blijven kijken maar mijn eindeloze hoeveelheid proef stroken en prints om te bepalen hoe mijn beeld voor mij het best tot zijn recht komt. Voor mij is het onmogelijk dat een machine dit over zou kunnen nemen. Voor mij het dan ontdaan van de essentie waarom ik zelf mijn prints maak.

En Henk volgens mij kan een negatief wat zich laat printen op multicontrast papier prima zowel door middel van splitgrade als op de 'gewone' manier geprint worden.