Als toevoeging op Jed zou ik ook willen zeggen dat we geen van allen in de toekomst kunnen kijken, maar dat het zeer goed mogelijk is dat op een bepaald moment sommige formuleringen gewoon niet meer verkrijgbaar zullen zijn. Zo was er onlangs nog sprake van dat Ilford niet meer levensvatbaar zou zijn, Agfa werd ten grave gedragen. Uiteindelijk wordt de soep (nog) niet zo heet gegeten, maar het is absoluut een voordeel van eigen chemie: jouw soepje blijft altijd bestaan.

Voor mij was deze redenering een reden om te beginnen met eigen chemie. Wat Jed al noemt is dat het heel eenvoudig is. En wat schetste mijn verbazing? Je kunt met chemie je eigen uitdrukking van je beeld be´nvloeden. Je kunt veel expressiever zijn, dan steeds maar dezelfde ontwikkelaar gebruiken. Of zoals AA het al zei, dat het negatief de partituur is en de afdruk de uitvoering. (vroegah dacht ik bij het ontwikkelen dat alleen het papier (en de gebruikte filtering, etc.) het contrast en kleur van de afbeelding stuurde, maar dat doe je natuurlijk ook met de chemie...)

Door met de ingrediŰnten van soepjes te spelen heb ik eindelijk gevonden waar ik altijd al naar keek in prints van sommige iconen, maar dat heb ik nu in afdrukken van mezelf. En dan heb ik het natuurlijk over het microcontrast, randscherpte en andere zaken die Jed ons heeft laten zien op de bijeenkomsten. Ik kan in ieder geval nu technisch uitdrukken wat ik wil, nu alleen nog op zoek naar beeldinhoudelijk een mooie voorstelling en compositie...