Het is één ding om met een beperkt clubje van gelijkgezinden samen te kruipen in een doka om de voordelen van de natte fotografie boven digitaal te bespreken, en het is een ander ding om die discussie te voeren in een gemeenschap waar je ook de meest enthousiaste (en over het algemeen redelijk ter zake kundige) voorvechters van The Dark Side aantreft

Op FAP (zoals we fotoapparatuur.nl noemen) is niet zo gek veel meer aan de hand dan er normaal "aan de hand" is. De sfeer is geanimeerd en divers, en je vindt er een aanzienlijk groter diversiteit aan technische interessen dan hier.
En de FAPPERS zijn er niet vies van om mekaar zo af en toe eens flink in de haren te vliegen. Daarbij weten de meesten wel dat het op FAP op prijs wordt gesteld als je zegt wat je denkt, niet op de man speelt, en je kritiek of je reclame niet verpakt in geveinsde zoetgevooisdheid. Oftewel, als iemand steken onder water gaat zitten uitdelen over autoritair of betuttelend gedrag, dan vindt men dat niet direct erg, maar men vindt het ook niet erg om er wat van te zeggen. Als 'ie het blijft doen wordt het wat anders - als het elkaar in de haren vliegen een doel op zich lijkt te gaan worden, wordt er over het algemeen wel ingegrepen.

In het verleden is het weleens gebeurd dat mensen zich zo onmogelijk maakten dat er geen andere keuze was dan ze te toegang tot het forum te ontzeggen, en dat is dan ook gebeurd. Maar ondanks het feit dat ik het met enige regelmaat met de Powers That Be oneens ben, en dat één der moderatoren zeker een maand lang erg veel trek had in mijn bloed, ben ik er nog niet afgedonderd.

Wat betreft het standpunt ten opzichte van het propageren van andere forums en advertentie-sites heeft Karl wel maatje achtenveertig, denk ik. Dat Gilbert's draad werd gesloten, had denk ik meer te maken met wat er in andere draadjes plaatsvond (voornamelijk van Fred), en niet zozeer met het feit dat je op FAP geen APUG mag roepen... anders had Hillie de draad denk ik wel in z'n geheel verwijderd. Het sluiten van de draad zorgt er wel voor dat de informatie er blijft staan, en dat er niet ook in die draad nog eens een controverse ontstaat.

Fred zegt hier:
de mensen die echt van de doka houden op fotoapparatuur.be/nl komen misschien wel automatisch naar hier (...op lange termijn).
Dat lijkt me geen automatisme.
Toen ik door Ivo op dit forum gewezen werd, dacht ik, als bezitter van handenvol analoog spul en geen digitaal meer, en als rechtgeaard zwart/wit-liefhebber: "hee, wat leuk, een analoog forum, dat is wat voor mij!"

Het heeft mij ook verbaasd dat dat toch anders uitpakte dan ik dacht... ik vond uiteindelijk de diversiteit op FAP leuker dan (sorry, maar zo ervaar ik het) de soms wat akelige, sectarische gelijkgestemdheid hier - de zin "ik dacht dat we als 'analogen' beter met elkaar zouden werken ipv tegen elkaar...." geeft toch blijk van de opvatting alsof er zou zijn van een conflict, en dat is het nou juist niet.

En het aardige is: als het over mooie foto's gaat, maakt het, ook op FAP, allemaal geen donder meer uit. En het is best leuk als je daar een (analoog) fotootje plaatst en één van de grootste voorvechters van digitaal, met een hoeveelheid digitale ruggen voor zijn Rollei's waarmee hij foto's maakt waar je de rillingen van over de rug lopen zo mooi, heel eerlijk zegt "wat een mooie contrastoverbrugging van het mooie licht. Zou dat digitaal ook gaan???? Nu heb ik zelfs twijfels."

peter