Beste Plüschow,

Vochtigheid en temperatuur zijn niet de enige bedreigingen voor een fotoafdruk, zij het oud of nieuw.
Lichtintensiteit, luchtkwaliteit en schommelingen, van welke aard ook, zijn van belang.
Voor de lichtintensiteit is er een gemakkelijke oplossing, een ietsje donker hoekje in de kamer en beschermen tegen U.V. stralen (fluorescentie lampen!), kan al soelaas brengen.
Maar luchtkwaliteit, dat is een ander paar mouwen! Zo is de rook (uitlaat) van de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals diesel en steenkool, een ernstige bedreiging voor foto emulsies. Zelfs de lak van de kast waarin de foto bewaart wordt en de oplosmiddelen in de lijmen, zoals in vezelplaten, zijn 'ongezond' voor foto's
Schommelingen worden niet alleen veroorzaakt door temperatuurwisselingen maar ook door de mens. De vochtigheid en vervuiling veroorzaakt door o.a. de ademhaling (uitademen van gebruikte en dus vervuilde lucht) en de luchtverversing systemen die ook de vervuiling van buiten naar binnen brengen, kunnen nefast zijn, iden voor keukenlucht, om maar te zwijgen over andere lichaamsgassen (geen grapje!).
Eigenlijk is een hele ruime en wat hoge kamer een oplossing, veel (bewegende) lucht die een soort buffer vormt tegen schommelingen dankzij het volume. Dit vindt men meestal in huizen zoals gebouwd in de 19 de eeuw, mits wat aanpassingen eigenlijk nog niet zo slecht voor kunstwerken, maar eerder zeldzaam en jammer genoeg peper duur.

Het wordt inderdaad een moeilijke keuze.

Philippe