Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Het is niet duidelijk waar de term 'technische camera' vandaan komt, maar als deze camera iets niet is, dan is het 'technisch'. Je bekijkt het beeld op een matglas en in het engels wordt deze camera 'view camera' genoemd. In het engels kwam de term 'technical camera' naar voren bij de snelle perscameras voor en in de tweede wereldoorlog. Hier werd niet meer met een matglas maar met een gekoppelde afstandsmeter gewerkt ( Linhof heeft op de Technika zo een voorziening).
Of de benaming in het nederlands een misbruik van de engelse naam is, weet ik niet.
Het gebruik van rolfilm op de view cameras is uiterst gewoon, net zo als op de platencameras. Ikzelf heb verscheidene rolfilmcassettes. Een er van is al 90 jaar oud.
Die gebruikte ik vroeger ook op de platencameras.
Jed

Waar de term uiteindelijk vandaan komt is wellicht van minder belang, het gebruik evenzeer meer. Ik veronderstel dat dit soort camera's 'technisch' worden genoemd omdat de mogelijkheden en het gebruik ervan een iets wat uitgebreidere technische kennis vergen, in vergelijking met een 'gewone' camera althans.
Inderdaad, een rolfilmcasette op een TC is zeker niet verkeerd te noemen, waarom overigens. Het was eerder mijn bedoeling om te wijzen op de omstandigheden : de modus operadi voor een TC zijn van die aard dat het uiteindelijk niet veel meer uitmaak of je nu met de 'snellere' rolfilm werkt of met vlakfilm (ongeacht het formaat van deze), afgezien van het budget en het gewicht natuurlijk.
Het is maar hoe je het bekijkt, niet?

Philippe